Saturday, May 3, 2014

Pindah

hujung tahun aku bakal duduk kl? habis korang-korang macamana? takpa,aku sewa roof top kat rumah 21tingkat tu. petang-petang kita pergi makan tepi sungai. erm..

Tuesday, February 11, 2014

3 bulan lepas punya cerita

gambar sekitar kandang.dah berpindah 3 bulan lepas.malas nk tulis.tak pandai pun.ni baru real high hill.bertambah tinggi tempat duduknye.

Thursday, August 29, 2013

Setahun

Kelahiran ke 9,10,11.lepas tak update 6 bulan lepas.ni baru aku update sikit nak bagtau ade bela lagi kambing tapi takde masa nak bagitau aku masih bela kambing. bulan depan cukup setahun bela kambing.Bulan 9 tahun lepas aku ade 2 ekor induk,takde jantan masa tu.bulan 10 masuk lagi induk sekor.takde lagi jantan.bulan sterusnye tambah induk baru masuk kan jantan sekor yg muda plak tu.aku mula memang slow.kalo orang lain dah berapa ekor dah setahun.skrang baru ada 26 ekor dangan kos kurang 7k beli induk dengan kandang skali.jimat gile. bla bela bla bela bla bela dapat dapat 11 ekor anak.2 ekor dah ke alam abadi sekor masa beranak sekor lagi lpas 4 bulan. Bela kambing biar dari mengesot merangkak nnti kita berlari lah.sebab proses belajar sikit-sikit tp homework kna rajin buat ;)

Saturday, February 23, 2013

Aku Suka Ladang Besar

Salam,
Selawat serta salam buat junjungan Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat.
Setiap hari cabaran kambing harus ditempuhi.Amacam rakan sahabat satu Malaysia?samakan dugaannya?susah dan memang susah.Tak sedap la pulak perkataan satu malaysia ni.tak tau nape.heh.hah?ada ke sahabat aku dalam satu malaysia ni.entah.
Post ni parody skit.hahaha.
Aku suka ladang besar.Serius aku suka yang besar.tengok kandang yang besar.kambing cantik.banyak ekor kat dalamnya.menawan bila tengok.Sebab kandang yang besar ni la sumber inpirasi penternak kecil macam aku.Tapi dalam banyak banyak ladang besar tu dah tentu ada yang mula dah memang besar dua tiga kandang,kambing dah tak bleh nak kira.Dan paling penting ladang mula dari kecil dan makin menjadi besar.Tu paling aku suka tengok.Dan kita boleh pilih nak jadi yang macam mana.Paling besar kandang aku pergi tengok Ladang Alwi,dan paling kecil sebesar van boleh muat 7 ekor adalah dekat kawasan Ipoh ni.
Sebenarnya untuk penternak kecil ni patut pun tengok kandang yang lagi besar,barulah hati pun besar nak jadi macam tu.Tapi kena lah berilmu seiring dengan langkah nak jadi besar tu.Kalau tak kira perabis duit ribu ribu je hasil tak nampak pun.Jangan silap langkah.Ni aku cakap pada diri sendiri sebenarnye.hah!bukan untuk tuan tuan yang expert kambing dah bertahun tahun ya.
Kalau ada yang baru nak mula macam aku,silalah berhubung dengan otai otai yang dah di link kan di blog ni.dengan aku tak boleh,nanti entah apa yang aku bagitau habis rosak projek aku tak tanggung bro.Aku tak mengira,aku tak mengkaji pasal kambing macam diorang sebab kepala otak serabut.Satu je aku buat,aku buat rekod.
Pasal ilmu ilmu kira macam doktor = alwigoat farm
Pasal ilmu connection penternak + marketing = isal keratong agro farm
Pasal ilmu permakanan + pengkaji jenis kambing  = projek kambing muda
Pasal ilmu hukum hakam + dll = uum baraqah @kambing malaysia
Dan yang lain lain tunggu aku tengok,pasal aku pengkaji blog kambing :)


Betul ke semua ni,ke tak pasal pasal aku kena pulak.hehehe
Yang penting diorang semua adalah pembiak kambing.





Tuesday, January 22, 2013

Hari hari ini


Gambar ni di ambil bulan lepas disember.Masa tu kawan aku datang nak tengok dan teman aku bawa kambing pergi makan.Dia cakap aku pelik tiba tiba jadi penternak,ingat aku akan jadi orang yang pergi kerja pkai smart2.hehe.dulu macam macam aku buat,yang pelik sekarang ni aku buat kerja ni.yang pasti aku takde background petani atau penternak.tapi sebenarnye aku pernah terfikir tapi tak tau nak mula macam mana.
Sekarang aku mula buat dua kerja,pagi pergi kerja balik pukul 11 terus start gembala lepas tu balik makan nasi petang pg kerja balik.tu la rutin hari2,Nasib la aku ni split shift,rehat tgahari 6jam.best wo.
Bos aku pelik aku makin hari makin gelap.
takpe la bos janji gaji naik.


Friday, October 12, 2012

Update Sikit

Salam,sifu2,kawan-kawan ternak yang kenal dan baru nak berkenalan.
Aku tengah sibuk sangat meneliti 4 ekor kambing yang baru masuk kandang.Maklum la,kira tahap jakun,pagi kat kandang.tengahari kat kandang,malam nak masuk tidur pun kat kandang.Penternak part time macam aku takde masa.ada masa je mesti duk kandang.
Semua kambing yang ada betina,sekor tu bunting,dah nak dekat keluar dah.Aku tak ambik jantan lagi,seminggu lagi baru nak ambik.Tengok la kandang sifu2 nanti aku pergi cari beli baka jantan.
Kambing aku batuk batuk sikit pun aku gelabah,hahaha.
Ok bye.sambung next update.

Saturday, August 11, 2012

Kandang Kambing High Hill Farm

Salam, Belum sempat ayam ayam aku membesar nak berkeluarga,aku dah cuba siapkan sebuah kandang kambing.Ukuran yang aku buat 10x20kaki.Boleh muat dalam 14-15 cikgu aku bagitau,tu pun laga laga punggung agaknye.hehe.Kandang ni aku buat sendiri,pakai kederat sendiri,memang puas la walau penat tu memang mencanak,bayang la bulan puasa ni pun aku bantai nak mengatap.Tu pun tak siap siap jugak. ok,keseluruhan kos setakat ni baru RM226 je.Hah,tak percaya kan.tu siap aku boleh pasang poly pipe 50m lagi.Tiang pagar dapat 11 batang,dawai pagar aku beli rm50 sepanjang 120kaki yang second hand,untung jugak.Buat kerja sorang sorang tak payah upah orang dari A-Z.Untung tapi badan sakit! Rahsianye? ok,rahsianye bukan lah rahsia,kayu dengan atap zink tu aku dapat dari rumah abang ipar yang dah rosak dikerjakan anai anai.so,aku dapat free,tak payah bayar dah jimat.hehe.Mana yang elok dapat la digunakan.Cuma aku lah sakit sakit badan.Tapi sebabkan semangat kental nak berkambing,aku siapkan kandang ni dalam 3minggu je. Tapi sekarang nak keluar modal juga.Nak beli kayu lantai dan nak tambah tambah sikit lagi.jadi aku anggarkan kos keseluruhan dalam RM600-700.Nak beli Kambing pulak jadi kos lain. Dah selesai semua,boleh masuk bab pembelian baka kambing.Bak kata senior aku,elok ambik kambing kampung atau kacuk mana mana spesis dengan kampung untuk senang bela dan belajar.Sebab baka lain senang nak kena penyakit,nak meragut tak reti,tak fit,takde sifat nak survive hidup,semuapun nak bersua.Terima kasih dekat senior aku yang berani betul tegur aku dekat FB,sebab nak tunggu aku menegur memamng susah sebab aku gile pemalu thap gaban.thanks bro Isa Keratong http://feral-kk.blogspot.com/